Dukan Diyeti Aşamaları Dukan diyeti, dört ana aşamadan oluşur. Bu aşamalarda toplamda 100 gıdaya yer verilir ve kalori kısıtlaması yoktur. Yani, listede yer alan gıdaları aksi belirtilmedikçe istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Hazırlık Aşaması Bu aşama, ne kadar kilo kaybetmek istediğinize bağlı olarak 1-10 gün arasında devam eder. Örneğin, 10-12 kilo vermek isteyen bir kişi bu diyeti bir hafta süreyle uygulamalıdır. Hazırlık aşamasında herhangi bir kalori kısıtlaması olmamakla birlikte, beslenme sadece yağsız proteinlerden oluşur ve hemen hemen hiç karbonhidrat alınmaz. Yemeklerinizde ilave olarak yağsız süt ürünleri ve zayıflamanın gizli silahı olarak adlandırılan yulaf kepeği bulunur. Günlük 2 yemek kaşığı yulaf kepeği, içeriğindeki lif sayesinde vücut sistemini temizler ve sizi tok tutar. Hedef Aşaması Bu aşamada, birinci aşamada olduğu gibi gıdaları tüketmeye devam edin. Ancak, diyetinize iki günde bir nişastasız sebze ilave edilir. Hedeflediğiniz kiloya ulaşana kadar bu aşamaya devam edilecektir. Takviye Aşaması Bu diyetin yaratıcısı Dr. Dukan, bu aşamada diyetinin benzerlerinden ayrıldığını belirtir. Takviye aşamasında diyete karbonhidrat eklenmeye başlanır. Haftada iki kere "kutlama öğünü" olarak adlandırılan günlerde istenilen her şeyi tüketebileceğiniz bir döneme girilir. Ayrıca, haftada bir gün sadece yağsız protein tüketimi yapılır. Koruma ve Sabitleme Aşaması Bu son aşama, aşağıdaki üç kuralı yaşam şekliniz haline getirmek üzerine kurulmuştur:
Dukan Diyetinin Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Dukan diyeti, uzun vadede size beslenmeyi nasıl yöneteceğiniz konusunda beceri kazandırır, meyve ve bazı karbonhidratları rahatça tüketme imkânı sağlar. Kilo vermenin en kolay yolu, gıdaların dengeli tüketilmesiyle sağlıklı bir beslenme şekli oluşturmaktır. Sağlıklı bir kiloyu korumak, aylık besin miktarlarını hesaplamaktan daha önemlidir. Eğer dünyaca ünlü Dukan diyetini denemek istiyorsanız, aşamalar arasında kilo alıp vermede oluşacak yo-yo etkisine dikkat etmelisiniz. Dukan Diyetinde Serbest Olan Gıdalar Dukan diyetinde sınırsız olarak et tüketimi serbesttir. Diyetin ilk aşaması, "saldırı aşaması" olarak adlandırılır. Beş gün yapılması önerilen bu aşamada, sadece protein tüketimi yapılır. Dana ve sığır eti, biftek, kıyma, fileto tüketilebilir. En fazla %10 yağ içeren etler, yapışmayan bir tava içinde, fırında veya ızgarada pişirilmelidir. Tavuk veya hindi eti de diyete uygundur. Dr. Dukan, hindi fümenin ve tavuğun göğüs etinin rahatlıkla tüketilebileceğini belirtir. Bütün deniz ürünleri ve balıklar da diyete uygun gıdalar arasındadır. Buharda pişirilen, ızgara veya tütsülenmiş her türlü deniz ürününü tüketebilirsiniz; fakat yağlı ve konserve olanlardan uzak durmalısınız. Yumurta (2-3 adeti geçmemek şartıyla), yağsız süt, yoğurt ve peynir ise istediğiniz kadar tüketilebilir. Saldırı Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Saldırı aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bol bol su tüketmektir. Günde en az iki litre su tüketimi, vücudu protein atıklarından temizlemek açısından önemlidir. Acıktığınız zaman et ürünlerini, tavuk, balık ve sebzeleri sınırsız olarak tüketebilirsiniz. Beş günlük saldırı aşamasını bitirdikten sonra, şimdi asıl kilo vereceğiniz bölüme geliyorsunuz demektir. Bu aşamada, haftada 2-3 kilo vermek mümkündür. Menüde, birinci aşamada olan proteinlere ek olarak çiğ veya pişmiş sebzeler ilave edilir. Örneğin, domates, salatalık, ıspanak, brokoli, pırasa, kereviz, mantar, lahana, patlıcan, havuç, biber ve her türlü yeşillik tüketilebilir. Ancak nişasta içeren patates, mısır, bezelye, pirinç, fasulye ve mercimek gibi gıdalar tamamen yasaktır. Sebzelerde de tıpkı etlerde olduğu gibi mutlaka yağsız olması gerekmektedir. |
Sanver
21 Temmuz 2024 PazarBu Dukan diyetini uygularken ilk aşamada sürekli aynı proteinleri tüketmek zorunda kalıyor muyuz yoksa farklı çeşitler deneyebilir miyiz? Ayrıca, yulaf kepeğini nasıl tüketiyorsunuz, yemeklerin içine mi katıyorsunuz yoksa ayrıca mı yiyorsunuz?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarSanver, Dukan diyetinin ilk aşamasında, yani atak evresinde, sürekli aynı proteinleri tüketmek zorunda değilsiniz. Farklı çeşitlerdeki yağsız proteinleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, tavuk, hindi, balık, deniz mahsulleri, sırf yağsız et ve yoğurt gibi ürünler arasında seçim yapabilirsiniz.
Yulaf kepeğine gelince, onu farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Yoğurt ya da süt ile karıştırabilir, omlet yaparken ya da krep tariflerine ekleyebilirsiniz. Kısacası, yulaf kepeğini yemeklerinize kolayca dahil edebilirsiniz.