{ "title": "Dukan Diyeti Nasıl Yapılır", "image": "https://www.dukandiyeti.web.tr/images/dukan-diyeti-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 12:27:36", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Dukan Diyeti Nasıl Yapılır, Dukan diyeti temel olarak dört aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalarda toplamda 100 gıdaya yer veriliyor ve kalori kısıtlaması yoktur. Yani listede yer alan gıdaları aksi belirtilmedikçe istediğiniz kadar tüketilebilir.

Dukan Diyeti Hazırlık Aşaması: bu aşama ne kadar kilo kaybetmek istediğinize bağlı olarak 1-10 gün arasında devam etmektedir. Örneğin, 10-12 kilo vermek isteyen bir kişi bu bir hafta süre bu diyeti uygulaması gerekmektedir. Hazırlık aşamasında herhangi bir kalori kısıtlaması olmaz. Fakat beslenmeniz sadece yağsız proteinlerden oluşmakta ve hemen hemen hiç karbonhidrat alınmamaktadır. Yemeklerinizde ilave olarak yağsız süt ürünleri ve zayıflamanın gizli silahı olarak adlandırılan yulaf kepeği vardır. Bu diyetin savunucusu olarak günlük 2 yemek kaşığı yulaf kepeğinin içermiş olduğu lifin vücut sistemini temizlemesinin yanında aynı zamanda sizi tok tuttuğu kesindir.

Dukan Diyeti Hedef Aşaması: bu aşamada, 1. Aşamada olduğu gibi gıdaları tüketmeye devam edin. Sadece, diyetinize iki günde bir nişastasız sebze ilave ediliyor. Bu aşamada hedeflenen kiloya ulaşana kadar devam edecektir.

Dukan Diyeti Akviye Aşaması: bu diyetin yaratıcısı Dr. Dukan bu aşamada diyetinin benzerlerinden kendisini ayırdığını belirtmektedir. Takviye aşamasında diyete karbonhidrat eklenmeye başlanmalıdır. Haftada iki kere kutlama öğünü olarak adlandırılan günde istenilen her şeyi tüketebileceğiniz bir döneme girilmektedir. Haftada bir gün, sadece yağsız protein tüketimi yapılıyor.

Dukan Diyeti Koruma ve Sabitleme Aşaması: bu son aşamada aşağıdaki üç kuralı yaşam şekliniz haline getirmek üzerine kurulmuştur. Haftada bir gün sadece protein tüketiliyor. Hayatınızın sonuna kadar her gün 2 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketeceksiniz. Asla asansör ve yürüyen merdiven kullanmayacaksınız. Günde 20 dakika yürüyüş yapmalısınız.

Dukan diyeti nasıl yapılır, uzun vadede size beslenmeye nasıl yöneteceğiniz hususunda beceri geliştirme, meyve ve bazı karbonhidratları rahatça tüketme imkânı sağlamakta. Kilo vermenin en kolay yolu gıdaların dengeli tüketilmesiyle sağlıklı bir beslenme şekliyle sağlanmasıdır. Sağlıklı bir kiloyu korumak ise aylık besin miktarlarını hesaplamaktan daha önemli olmaktadır. Eğer dünyaca ünlü Dukan diyetini denemek istiyorsanız, aşamalar arasında kilo alıp vermede oluşacak yo-yo etkisine dikkat etmelisiniz.

Dukan diyetinde sınırsız olarak et tüketimi serbest. Diyetin ilk aşaması saldırı aşaması olarak adlandırılmaktadır. 5 gün yapılması önerilen bu diyetin bu aşamasında sadece protein maddesi vardır. Dana ve sığır eti, biftek, kıyma, fileto tüketilebilir. En fazla %10 yağ içermekte olan et yapışmayan bir tava içerisinde fırında veya ızgarada pişirilmektedir. Tavuk veya hindi eti de diyete uygundur. Doktor Dukan hazırladığı kitabında hindi fümenin, tavuğun göğüs etinin rahatlıkla tüketilebileceği belirtiliyor. Bütün deniz ürünleri ve balıklar da diyete uygun gıdalar arasında yer almaktadır. Buharda pişirilen, ızgara veya tütsülenmiş her türlü deniz ürününü tüketebilirsiniz fakat yağlı ve konserve olanlardan uzak durmanız gerekmektedir. Yumurta (2-3 adeti geçmemek şartıyla) yağsız süt ve yoğurt ya da peyniri ise istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Saldırı aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus bol bol su tüketmek. Günde en az iki litre su tüketimi vücudu protein atıklarından temizlemek açısından önem taşımaktadır. Acıktığınız zaman et ürünlerini, tavuk, balık, sebze gibi yiyecekleri sınırsız olarak tüketebilirsiniz. Beş günlük saldırı aşamasını bitirdikten sonra şimdi asıl kilo vereceğiniz bölüme geliyorsunuz demektir. Bu aşamada haftada 2-3 kilo vermenin mümkün olduğu iddia edilmektedir. Menüsünde ise birinci aşamada olan proteinlere ek olarak çiğ veya pişmiş sebze ilave edilecektir. Örneğin domates, salatalık, ıspanak, brokoli, pırasa, kereviz, mantar, lahana, patlıcan, havuç, biber ve her türlü yeşillik tüketilebilir. Fakat nişasta içeren patates, mısır, bezelye, pirinç, fasulye, mercimek gibi gıdalar tamamen yasaklanmıştır. Sebzelerde tıpkı etlerde olduğu gibi mutlaka yağsız olması gerekiyor.
" } ] }